Allmänna Villkor

Artikel 1 – Definitioner

I dessa villkor avses med:

  • Ångerfrist: den period under vilken konsumenten kan utnyttja sin ångerrätt.
  • Konsument: den fysiska person som inte agerar inom ramen för ett yrke eller företag och som ingår ett distansavtal med näringsidkaren.
  • Dag: kalenderdag.
  • Löpande transaktion: ett distansavtal som avser en serie produkter och/eller tjänster, där leverans- och/eller mottagningsskyldigheten är utspridd över tiden.
  • Hållbart medium: varje medel som gör det möjligt för konsumenten eller näringsidkaren att lagra information som är riktad till honom personligen på ett sätt som möjliggör framtida referens och oförändrad reproduktion av den lagrade informationen.
  • Ångerrätt: konsumentens möjlighet att avstå från distansavtalet inom ångerfristen.
  • Näringsidkare: den fysiska eller juridiska person som erbjuder produkter och/eller tjänster på distans till konsumenter.
  • Distansavtal: ett avtal där, inom ramen för ett av näringsidkaren organiserat system för distansförsäljning av produkter och/eller tjänster, upp till och med ingåendet av avtalet, uteslutande används en eller flera tekniker för distanskommunikation.
  • Teknik för distanskommunikation: medel som kan användas för att ingå ett avtal, utan att konsument och näringsidkare samtidigt är samlade på samma plats.
  • Allmänna Villkor: dessa Allmänna Villkor för näringsidkaren.

Artikel 2 – Näringsidkarens Identitet

Monzoro Stockholm | e-postadress: Hej@monzorostockholm.com | KvK-nummer: 76516709 | Momsregistreringsnummer: NL003111220B83

Artikel 3 – Tillämpning

Dessa allmänna villkor gäller för varje erbjudande från näringsidkaren och för varje ingånget distansavtal och beställning mellan näringsidkaren och konsumenten. Innan distansavtalet ingås, ska texten i dessa allmänna villkor göras tillgänglig för konsumenten.

Om detta inte rimligen är möjligt, ska det innan distansavtalet ingås anges att de allmänna villkoren finns hos näringsidkaren för påseende och att de på konsumentens begäran skickas kostnadsfritt så snart som möjligt. Om distansavtalet ingås elektroniskt, kan texten i dessa allmänna villkor, i avvikelse från föregående stycke och innan distansavtalet ingås, göras tillgänglig för konsumenten elektroniskt på ett sådant sätt att konsumenten enkelt kan lagra dem på ett hållbart medium. Om detta inte rimligen är möjligt, ska det innan distansavtalet ingås anges var de allmänna villkoren kan läsas elektroniskt och att de på konsumentens begäran skickas elektroniskt eller på annat sätt kostnadsfritt.

Artikel 4 – Erbjudandet

Erbjudandet innehåller en fullständig och noggrann beskrivning av de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna. Uppenbara misstag eller uppenbara fel i erbjudandet är inte bindande för näringsidkaren. Alla bilder, specifikationer och data i erbjudandet är vägledande och kan inte ge upphov till ersättning eller hävning av avtalet. Bilder av produkter är en sanningsenlig representation av de erbjudna produkterna. Näringsidkaren kan inte garantera att de visade färgerna exakt motsvarar de verkliga färgerna på produkterna.

Varje erbjudande innehåller sådan information att det är tydligt för konsumenten vilka rättigheter och skyldigheter som är förknippade med att acceptera erbjudandet. Detta gäller särskilt:

  • Priset inklusive skatter;
  • Eventuella fraktkostnader;
  • Sättet på vilket avtalet ska ingås och vilka åtgärder som krävs för detta;
  • Huruvida ångerrätten gäller eller ej;
  • Betalningssätt, leveranssätt och genomförande av avtalet;
  • Tiden för att acceptera erbjudandet, eller den period inom vilken näringsidkaren garanterar priset;
  • Huruvida avtalet efter ingåendet arkiveras och i så fall på vilket sätt det kan konsulteras av konsumenten;
  • Sättet på vilket konsumenten, innan ingåendet av avtalet, kan kontrollera de uppgifter som lämnats i avtalsförhållandet och vid behov korrigera dem;
  • Eventuella andra språk på vilka avtalet kan ingås, utöver svenska;
  • Uppförandekoder som näringsidkaren har underkastat sig och hur konsumenten kan läsa dessa elektroniskt;
  • Den minsta varaktigheten av distansavtalet i fall av en löpande transaktion;
  • Tillgängliga storlekar, färger, typ av material.

Artikel 5 – Avtalet

Avtalet kommer, med förbehåll för bestämmelserna i punkt 4, att ingås vid tidpunkten för konsumentens acceptans av erbjudandet och uppfyllandet av de tillhörande villkoren. Om konsumenten har accepterat erbjudandet elektroniskt, ska näringsidkaren omedelbart bekräfta mottagandet av erbjudandets acceptans elektroniskt. Så länge mottagandet av denna acceptans inte har bekräftats av näringsidkaren, kan konsumenten häva avtalet.

Om avtalet ingås elektroniskt, ska näringsidkaren vidta lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkra den elektroniska överföringen av data och säkerställa en säker webbmiljö. Om konsumenten kan betala elektroniskt, ska näringsidkaren vidta lämpliga säkerhetsåtgärder. Näringsidkaren kan – inom lagliga ramar – undersöka om konsumenten kan fullgöra sina betalningsskyldigheter, samt alla fakta och faktorer som är viktiga för ett ansvarsfullt ingående av distansavtalet. Om näringsidkaren, baserat på denna undersökning, har goda skäl att inte ingå avtalet, har han rätt att motiverat vägra en beställning eller begäran eller att fästa särskilda villkor till utförandet.

Näringsidkaren ska skicka följande information till konsumenten med produkten eller tjänsten, skriftligen eller på ett sådant sätt att den kan lagras av konsumenten på ett tillgängligt sätt på ett hållbart medium:

  • a. Näringsidkarens besöksadress där konsumenten kan vända sig med klagomål;
  • b. Villkoren och sättet på vilket konsumenten kan utnyttja ångerrätten, eller ett tydligt meddelande om undantag från ångerrätten;
  • c. Information om garantier och befintlig service efter köp;
  • d. De uppgifter som anges i artikel 4 punkt 3 i dessa villkor, om inte näringsidkaren redan har tillhandahållit dessa uppgifter till konsumenten före utförandet av avtalet;
  • e. Kraven för uppsägning av avtalet om avtalet har en löptid på mer än ett år eller är på obestämd tid.

Artikel 6 – Ångerrätt

Vid köp av produkter har konsumenten möjlighet att häva avtalet utan att ange skäl inom 14 dagar. Ångerfristen börjar dagen efter att produkten mottagits av konsumenten eller en företrädare som konsumenten har utsett och meddelat näringsidkaren. Under ångerfristen ska konsumenten hantera produkten och förpackningen med omsorg. Han ska endast packa upp eller använda produkten i den utsträckning som är nödvändig för att kunna bedöma om han vill behålla produkten.

Om konsumenten vill utnyttja sin ångerrätt är han skyldig att meddela detta till näringsidkaren inom 14 dagar efter mottagandet av produkten. Konsumenten ska meddela detta genom ett skriftligt meddelande eller e-post. Efter att konsumenten har meddelat att han vill utnyttja sin ångerrätt, ska kunden returnera produkten inom 14 dagar. Konsumenten måste bevisa att de levererade varorna har returnerats i tid, till exempel genom ett bevis på försändelse.

Om kunden efter utgången av de i punkt 2 och 3 nämnda tidsfristerna inte har meddelat att han vill utnyttja sin ångerrätt eller inte har returnerat produkten till näringsidkaren, är köpet ett faktum.

Artikel 7 – Kostnader vid ångerrätt

Om konsumenten utnyttjar sin ångerrätt, står konsumenten för kostnaderna för att returnera produkterna. Om konsumenten har betalat ett belopp, ska näringsidkaren återbetala detta belopp så snart som möjligt, men senast inom 14 dagar efter ångerrätten, under förutsättning att produkten redan har mottagits av webbhandlaren eller att slutgiltigt bevis på fullständig återförsändning kan tillhandahållas.

Artikel 8 – Undantag från ångerrätt

Näringsidkaren kan undanta konsumenten från ångerrätten för vissa produkter och tjänster, förutsatt att detta tydligt anges i erbjudandet och att detta sker innan avtalet ingås. Undantag från ångerrätten är endast möjligt för produkter och tjänster som:

  • Tillverkas enligt konsumentens specifikationer;
  • Är av personlig natur och inte kan returneras;
  • Snabbt kan försämras eller åldras;
  • Är föremål för fluktuationer på finansmarknaden som näringsidkaren inte har kontroll över;
  • Är lösa tidningar, tidskrifter eller produkter med försegling som konsumenten har brutit;
  • Är hygienprodukter som konsumenten har brutit förseglingen på;
  • Är tjänster som har påbörjats med konsumentens uttryckliga samtycke innan ångerfristen har löpt ut;
  • Avser logi, transport, restaurangverksamhet eller fritidsaktiviteter och levereras på ett visst datum eller under en viss period.

Artikel 9 – Priset

Under den period som anges i erbjudandet höjs inte priserna på de erbjudna produkterna och/eller tjänsterna, förutom prisändringar på grund av förändringar i momssatserna. I avvikelse från föregående stycke kan näringsidkaren erbjuda produkter eller tjänster med priser som är föremål för fluktuationer på finansmarknaden och som näringsidkaren inte har kontroll över, till variabla priser. Denna beroende av fluktuationer och det faktum att eventuellt angivna priser är riktpriser, anges i erbjudandet.

Prisökningar inom 3 månader efter avtalets ingående är endast tillåtna om de är en följd av lagbestämmelser eller föreskrifter.

Prisökningar från 3 månader efter avtalets ingående är endast tillåtna om näringsidkaren har avtalat om detta och:

  • Dessa är en följd av lagbestämmelser eller föreskrifter;
  • Konsumenten har rätt att säga upp avtalet från den dag då prisökningen träder i kraft.

Artikel 10 – Överensstämmelse och Garanti

Näringsidkaren garanterar att produkterna och/eller tjänsterna överensstämmer med avtalet och de specifikationer som anges i erbjudandet. Produkterna och/eller tjänsterna överensstämmer även med rimliga krav på användbarhet och/eller tillförlitlighet och med gällande lagar och föreskrifter vid tidpunkten för avtalets ingående.

Om särskilda avtal har gjorts om produktens användning för andra ändamål än normal användning, garanterar näringsidkaren även att produkten är lämplig för dessa andra ändamål.

Eventuella garantier som tillhandahålls av näringsidkaren, tillverkaren eller importören påverkar inte de lagstadgade rättigheter och anspråk som konsumenten kan göra gällande gentemot näringsidkaren enligt avtalet.

Eventuella brister eller felaktigt levererade produkter måste rapporteras skriftligen till näringsidkaren inom 14 dagar efter leveransen. Produkterna måste returneras i originalförpackningen och i nyskick.

Näringsidkarens garantiperiod överensstämmer med tillverkarens garantiperiod. Det är dock viktigt att notera att näringsidkaren inte ansvarar för produktens slutliga lämplighet för varje enskild applikation av konsumenten, och inte heller för eventuella råd angående användningen eller tillämpningen av produkterna.

Garantin gäller inte i följande fall:

  • Om konsumenten själv har reparerat och/eller modifierat de levererade produkterna eller har låtit tredje part reparera och/eller modifiera dem;
  • Om de levererade produkterna har utsatts för onormala förhållanden eller har hanterats vårdslöst eller i strid med näringsidkarens och/eller förpackningens anvisningar;
  • Om bristen är en följd av föreskrifter som staten har ställt eller kommer att ställa angående produktens art eller kvalitet.

Artikel 11 – Leverans och Utförande

Näringsidkaren ska iaktta största möjliga omsorg vid mottagande och utförande av beställningar av produkter. Leveransadressen är den adress som konsumenten har meddelat företaget.

Accepterade beställningar kommer att genomföras med vederbörlig skyndsamhet, dock senast inom 30 dagar, såvida inte en längre leveranstid har avtalats och konsumenten har godkänt detta.

Om leveransen försenas eller om en beställning inte kan genomföras eller endast delvis kan genomföras, ska konsumenten meddelas detta senast 30 dagar efter att beställningen har gjorts. I så fall har konsumenten rätt att häva avtalet utan kostnad och kan ha rätt till ersättning.

Vid hävning ska näringsidkaren återbetala det belopp som konsumenten har betalat så snart som möjligt, dock senast inom 14 dagar efter hävningen.

Om leverans av en beställd produkt visar sig vara omöjlig, ska näringsidkaren sträva efter att erbjuda en ersättningsartikel. Vid ersättningsartiklar kan ångerrätten inte uteslutas.

Kostnaderna för eventuell returförsändelse är näringsidkarens ansvar.

Risken för skador och/eller förlust av produkter ligger hos näringsidkaren fram till leveransögonblicket till konsumenten eller en förutbestämd och meddelad representant, såvida inte annat uttryckligen avtalats.

Artikel 12 – Löpande Transaktioner: Varaktighet, Uppsägning och Förlängning

Uppsägning

  • Ett avtal på obestämd tid som avser regelbunden leverans av produkter (inklusive el) eller tjänster, kan när som helst sägas upp av konsumenten med iakttagande av överenskomna uppsägningsregler och en uppsägningstid på högst en månad.
  • Ett avtal på bestämd tid som avser regelbunden leverans av produkter (inklusive el) eller tjänster, kan när som helst sägas upp mot slutet av den bestämda varaktigheten, med iakttagande av överenskomna uppsägningsregler och en uppsägningstid på högst en månad.
  • Konsumenten kan alltid säga upp avtalen som nämns i föregående punkter och är inte begränsad till uppsägning vid en viss tidpunkt eller inom en viss period.
  • Uppsägningen kan ske på samma sätt som avtalet ingicks.
  • Uppsägningstiden för konsumenten är densamma som den uppsägningstid som näringsidkaren har för sig själv.

Förlängning

  • Ett avtal på bestämd tid som avser regelbunden leverans av produkter (inklusive el) eller tjänster får inte förlängas eller förnyas automatiskt för en bestämd varaktighet.
  • Ett avtal på bestämd tid som avser regelbunden leverans av dagstidningar, nyheter och veckotidningar får förlängas automatiskt för högst tre månader, om konsumenten kan säga upp detta förlängda avtal mot slutet av förlängningen med en uppsägningstid på högst en månad.
  • Ett avtal på bestämd tid som avser regelbunden leverans av produkter eller tjänster får endast förlängas automatiskt på obestämd tid om konsumenten kan säga upp detta avtal när som helst med en uppsägningstid på högst en månad och en uppsägningstid på högst tre månader om avtalet avser regelbunden, men mindre än en gång i månaden.

Artikel 13 – Betalning

Om inte annat har avtalats, ska de belopp som konsumenten är skyldig betalas inom 7 arbetsdagar efter att ångerfristen har börjat löpa, enligt artikel 6 punkt 1. I fallet med ett avtal för tillhandahållande av en tjänst, börjar denna period efter att konsumenten har fått bekräftelsen på avtalet.

Konsumenten är skyldig att omedelbart meddela näringsidkaren om eventuella felaktigheter i de betalningsuppgifter som lämnats eller angivits.

Om konsumenten inte betalar i tid, har näringsidkaren, med förbehåll för lagstadgade begränsningar, rätt att ta ut de rimliga kostnader som konsumenten informerades om i förväg.

Artikel 14 – Klagomålshantering

Klagomål om utförandet av avtalet ska lämnas in till näringsidkaren inom 7 dagar efter att konsumenten har upptäckt bristerna, fullständigt och tydligt beskrivna.

Näringsidkaren ska besvara de inlämnade klagomålen inom 14 dagar efter mottagandet.

Om ett klagomål kräver en förutsebar längre handläggningstid, ska näringsidkaren svara inom 14 dagar med ett meddelande om mottagande och en indikation om när konsumenten kan förvänta sig ett mer detaljerat svar.

Om klagomålet inte kan lösas i samråd, uppstår en tvist som är föremål för tvistlösning.

Ett klagomål upphäver inte näringsidkarens skyldigheter, om inte näringsidkaren skriftligen anger annat.

Om klagomålet är berättigat har näringsidkaren rätt att välja att antingen ersätta de levererade produkterna utan kostnad eller reparera dem.

Artikel 15 – Tvister

På avtal mellan näringsidkaren och konsumenten, som dessa allmänna villkor gäller för, tillämpas endast nederländsk lag, även om konsumenten är bosatt utomlands.